Странице

Blue Spinning Frozen Snowflake

среда, 28. септембар 2016.

SAVETI ZA UČENJE | KIKA'S BLOG.

Zdravo svima. Pre nego što počnem sa ovim postom, moram da se izvinim jer post nije izašao u petak, imala sam neke privatne obaveze, nadam se da mi nećete zameriti. Danas ću vam dati neke savete za učenje, jer je to bio najtraženiji post na mom blogu, paa hajde da počnemo:)


Učite na vreme!

Dakle jako je bitno učiti na vreme i odmah sređivati ocene. Čim profesor najavi ispitivanje, odmah se javljajte za odgovaranje, jer tako ćete imati dovoljno vremena da učite ostale predmete. Nemojte odlagati svoje obaveze, jer će se tako gradivo nagomilavati i na kraju nećete ništa stići.


Pratite na času!

Ja razumem da je vama zanimljivije da "visite" na društvenim mrežama, pričate sa drugarima, crtate po sveskama, dok profesor predaje, ali niste ni svesni koliko vremena ćete uštedeti kod kuće ako ga budete slušali. Na času možete zapamtiti minimum 40% gradiva. Kod kuće samo uzmete svesku u kojoj ste pisali taj predmet, pročitate malo, ponovite i već ste spremni za odgovaranje. Slušanjem na času imate minimalno trojku na odgovaranju i još ako ponovite kući, imaćete 5 sigurno:)


Organizujte svoje vreme!


Planer je nešto što će vam pomoći da organizujete svoje vreme. Tu zapisujte vaše mesečne ciljeve i svakog dana napišite šta tog dana imate da uradite, šta trebate da naučite i ostalo! Videćete koliko će vam zapravo biti lakše da završavate svoje obaveze. Prazne glave ćete ići na spavanje i nećete razmišljati šta sve sutra trebate da odradite. Shvatićete koliko je lep osećaj kada precrtate obavezu koju ste završili. 

Fotografsko pamćenje.

Za ljude kojima je lakše da pamte ''fotografski'' odnosno pomoću neke slike/šeme šta god, najbolje je da pročitaju lekciju i naprave šemu za to, kao što je prikazano na slici, samo naravno unesete u te kolone, kružiće ili koju već šemu želite, tekst. Zatim smislite svojim rečima, uz pomoć te šeme, priču koju bi naučili.


Sticky notes!

Sticky notes blokčići, mogu vam pomoći dosta. Možete ispisati definicije na njima i polepiti ih po stanu. Na primer, jedan možete zalepiti na frižider, drugi na zid na mestu na kom stalno boravite, jedan na radni sto itd. Kada to završite, svaki put kad ih vidite pročitajte šta piše na njima i trudite se da to zapamtite. Neka tu stoje par dana, dok ne budete skroz sigurni da ste to nešto naučili. 

Obični papirići.

Na običnom papiriću možete napisati pojam koji morate naučiti, a iza, sa druge strane papirića, objašnjenje. Kada napravite određen broj papirića, u zavisnoti koliko gradiva imate, ubacite to u jednu posudu/kutiju, šta god, promešajte ih i izvlačite. Pročitajte prvo naziv toga što učite, a zatim objašnjenje i tako nekoliko puta, dok ne zapamtite. Nakon toga, ponovo izvlačite papiriće i pročitajte pojam, a sami pokušajte da ga objasnite bez gledanja.

Slušalice.

Takođe, jedan od načina da lakše naučite gradivo jesu slušalice i diktafon koji najverovatnije imate na telefonu. Tu možete pročitati lekciju, tj. snimiti svoj glas dok čitate, staviti slušalice u uši i iznova i iznova puštati, dok ne naučite.

Flomasteri, markeri, hemijske u boji.

Flomastere, markere i hemijske u boji možete da koristite dok učite, kako bi istakli ono najbitnije, kako bi vam to ostalo u sećanju. Ja to stalno radim i jako malo vremena potrošim na učenje. 



Motivacione slike.

Ako pak ne možete da naterate sebe da sednete da učite, postoji i tu rešenje. Evo par motivacionih slika za vas:)









Nadam se da su vam se moji saveti dopali, a nekima i pomogli. Ja jako mali vremenski period koristim za učenje. Nekada moje učenje traje samo 15 minuta (zahvaljujući tome što sve učim na vreme, ne čekam da mi se lekcije gomilaju), a nekada 2 sata, zavisi od toga koliko čega imam da učim. Od saveta koje sam nabrojala, koristim učenje na vreme, slušanje na času, planer, nekada koristim šeme, ali retko i ovaj savet sa flomasterima:) 

Pre nego što završim ovaj post, želim da kažem, da će u toku nedelje biti jedan "bonus post", zapravo to neće biti bonus post, već onaj post koji nije izašao u petak, kad je trebao:)

Koristite li vi neke od ovih saveta? Kako vi najbrže i najlakše naučite? I kakvi ste vi đaci u školi?

Instagram: hris3009

Email: kiki.kovac69@gmail.com

We heart it: http://weheartit.com/hris3009

46 коментара:

  1. Draga Kika, prije svega želim da pohvalim tvoj planer. Stvarno sam oduševljena njegovim izgledom. Što se tiče ove teme ja nemam mnogo za reći. Mi studenti smo noćne ptice :D. Šalu na stranu ali u suštini tako nam dođe jer i do 7h naveče znamo ostati na predavanjima :/. Tako da moja iskustva na ovu temu su vrlo neadekvatna :D.

    http://danny991.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  2. Sjajnii saveti, Kika! Dosta sam neke korostila i jako su korisni i pomazu, tako da je i sam ovaj post jako korstan. Divna si! :*
    Teen Queen

    ОдговориИзбриши
  3. Drga post je predivan,jako mi se dopao. Tvoj blog je fenomenalan. Hvala na predivnom komentaru na mom blogu. Pratim te <3

    www.jovanica92.blogspot.rs

    ОдговориИзбриши
  4. Zaista odličan post!
    Ja prije svega mislim da je potrebno učiti na vrijeme , odnosno redovno kao što si rekla.
    Ne dopustiti da se skupi lekcija pa doslovno preko noći pokušati naučiti sve , tako neće ići.

    Divno. ♥♥
    IvaFashionDiary

    ОдговориИзбриши
  5. A fantastičan post draga!
    Mislim da su svi savjeti korisni i odlični i koristiti ću ih *-*
    Ako imaš vremena pročitaj moj novi post: This is my life

    ОдговориИзбриши
  6. Ak, kako divni saveti draga moja <33 iako ih i sama većinu primenjujem, nekada beke u potpunost zapostavim, tako da sam ti veoma zahvalna što si me podsetila na njih ;) Još jednom, sjajno Kika <33

    Marsyly

    ОдговориИзбриши
  7. Sticky notes-uvijek kod sebe!
    Inace super post, veoma zanimljiv i koristan!!! <3

    aleksaj.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  8. Veoma korisni savjeti.. Ja sam nekako izgubila inspiraciju za školu ali ipak se trudim :)
    Znam da je to bitnoo. :) ♡ forever-blogm.blogspot.com ♡

    ОдговориИзбриши
  9. Veoma koristan post, saveti su odlični.♥ Ja njviše praktikujem planiranje, pisanje beleški i redovno učenje.☺
    P.S: Mnogo mi se dopada cela jesenja tema, pogotovo kursor miša. ☺

    Pametno dete

    ОдговориИзбриши
  10. Vjerujem da je ovakav post svima bio potreban! Samoljepljive papiriće sam ranije mnogo više koristila, sad prakticiram markere i kemijske u boji. Motivacijski citati/slike su mi definitivno najviše od pomoći. Hvala na savjetima, uistinu si sve rekla i nema se što nadodati :)
    Novi post: shoppingholic-dreamer.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  11. Odlicni saveti.Ja napišem sažeto gradivo na veliki papir,podvucem markerima i tako sve zapamtim.Oduševljena sam planerom,presavršen je :)
    The Boho Diary

    ОдговориИзбриши
  12. Diivan post,super napisano! Stvarno je super sto dajes svima nama i motivaciju i savjete za ucenje,to je svima uvijek potrebno :D
    Btw jako mi se svida ovaj jesenski ugodaj na tvom blogu :)
    Ako mozes klikni na link na kraju mog zadnjeg posta,hvala puno <3
    http://beautyshapes3.blogspot.hr/2016/10/ellegant-nastydress-outfit.html#comment-form

    ОдговориИзбриши
  13. Divan post! ♥
    Iz ličnog iskustva znam da su svi saveti koje si navela jako korisni i kvalitetni. Najbolji savet koji bih ja nekom dala kada je učenje u pitanju, jeste redovnost. Najlakše je učiti manje delove, nego ogromne količine gradiva odjednom. Takvo gradivo i ako se nauči, jako brzo se zaboravlja, a to nije poenta, zar ne? :)

    Fashion, Beauty and Style

    ОдговориИзбриши
  14. Super post i jako korisni savjeti. Hvala ti jos jednom sto si ostavila komentar na moj post :)
    Ja cu te zapratiti nadam se da ces i ti mene <3
    http://thebeautyofstylefashionblog.blogspot.ba/

    ОдговориИзбриши
  15. Sjajni saveti, potpuno se slažem. Ova prva dva zapravo završe veći deo posla, tako da razumem zašto možeš tako kratko da učiš a opet budeš uspešna! Sve pohvale za post! xox
    Vesna - Home Chic Club

    ОдговориИзбриши
  16. Those pics are inspirational!

    Federica Di Nardo
    http://federicadinardo.com

    ОдговориИзбриши
  17. jako korisni savjeti. Učenjem na satu se stvarno najviše vremena uštedi, ja ponekad ne bi ništa učila danima jer bi sve upamtila u školi...naravno, nekad se mora sjesti i učiti, ali kada se redovito radi sve je lakše.

    ОдговориИзбриши
  18. Odličan post, ovi savjeti su jako korisni i baš mi se sviđaju <3
    Ove motivacijske slike su super <3

    Ako želiš pogledaj moj blog i učlani se (uzvraćam)
    http://doroty4.blogspot.hr/2016/10/moje-omiljene-serije.html

    ОдговориИзбриши
  19. Odlični saveti i iako sam školu završila odavno, sećam se da su mi ove stvari pomagale :)
    Divan ti je blog i uzvratila sam praćenje, jer mi sve dopada :*

    NEW POST -----> LITTLE BOX OF HAPPINESS <-----
    FOLLOW ME ON INSTAGRAM

    ОдговориИзбриши
  20. Odlican post :D Svidja mi se ova ideja za smisljanje price :D

    www.infashionchains.blogspot.com

    ОдговориИзбриши
  21. amazing! so inspiring. thanks for sharing this! xx. gigi. www.gigikkitchen.com

    ОдговориИзбриши
  22. Zaista korisni saveti! Ja bez kafe ne ucim i ne funkcionisem nikako ✅✅✅
    http://highheelpoodl.blogspot.rs/2016/10/off-shoulder-stripes-shirt-with-parka.html?m=1

    ОдговориИзбриши